Reizen

Reizen // Duurzaam op vakantie

Mirjam

Mijn naam is Mirjam Hart. Ik ben moeder van 3 kids en 2,5 jaar geleden ben ik mijn eigen blog begonnen: Een Goed Verhaal. Het is een feel good blog met tips en verhalen over duurzaam wonen en leven, maar ook met makkelijke diy’s, uit-tips en leuke weetjes. In dit gastblog deel ik tips hoe je duurzaam op vakantie kunt gaan.

TIPS VOOR EEN DUURZAME VAKANTIE

Ecotoerisme neemt steeds meer toe in populariteit. Gelukkig maar, want toerisme is een grote boosdoener als het gaat om milieuvervuiling. Maar laten we wel wezen: We zijn allemaal weleens toe aan vakantie. Hoe zorg je ervoor dat jouw vakantie zo duurzaam mogelijk is? Met deze tips voor een duurzame vakantie help ik je een eindje op weg.

NIET MEER VLIEGEN

Denk je groen bezig te zijn door led-lampen te gebruiken, geen vlees te eten en zonnepanelen op je dak te installeren? Een retourtje naar je favoriete vakantiebestemming en je hebt de uitstoot van een paar jaar goed gedrag teniet gedaan. Klinkt heftig he? Maar dat is het ook. Vliegen is enorm schadelijk voor het milieu en door een boompje te planten ter compensatie ben je er nog lang niet. Kies liever voor een vakantiereis met de trein, de bus, boot of de auto.

nils-nedel-386683-unsplash.jpg

STAYCATION

Steeds meer mensen kiezen voor een vakantie in eigen land. Het is goedkoper, je hoeft niet zo lang te reizen en het is dus veel beter voor het milieu! Verblijf op een camping in een andere provincie of in een luxe hotel tientallen kilometers verderop en dan hopen op mooi weer!

 DUURZAME VAKANTIEBESTEMMINGEN

Een verblijf in een Air B&B, een timeshare appartement of huizenruil is veel duurzamer vakantie vieren dan bijvoorbeeld een verblijf in een hotel. Ook zijn er heel veel milieuvriendelijke gastenverblijven die helemaal zijn ingericht op eco-toerisme. Ze zijn opgebouwd uit natuurlijke materialen, zijn (bijna) zelfvoorzienend en dus enorm duurzaam.

Verblijf je wel in een hotel? Gebruik je handdoeken meer dan 1x, neem geen zeepjes en shampooflesjes mee naar huis, schep bij een buffet niet meer op dan nodig en doe elektrische apparaten zoals tv, airco en licht uit als je weggaat.

NEEM EIGEN ETEN & DRINKEN MEE

Ga niet op vakantie zonder navulbaar flesje. Zo voorkom je dat je steeds plastic waterflesjes koopt onderweg. Kun je op jouw vakantiebestemming niet uit de kraan drinken? Koop dan grote flessen of jerrycans water en vul daarmee je flesjes die je mee kunt nemen als je op pad gaat.

DUURZAME KEUZES

Iedere keer op een terras zitten of uit eten gaan, geeft ook heel veel afval. Denk maar eens aan servetjes, suikerzakjes, rietjes en restanten eten die niet worden opgegeten. Kies er daarom wat vaker om een hapje te eten in je appartement of bij je tent. Of neem broodjes mee en ga onderweg ergens picknicken!

En als je toch ergens gaat zitten, vraag dan om drinken zonder rietje, neem je eigen wasbare servetjes mee en neem bijvoorbeeld liever een ijsje in een hoorntje, dan een bolletje in een bakje met plastic lepeltje!

 WEL OF GEEN SOUVENIRS?

Dit is voor mij altijd zo’n gewetenskwestie. Ik ben namelijk dol op foute souvenirs! Maar laten we eerlijk zijn: De meeste hebbedingen die je in souvenirwinkels op vakantie kunt vinden heb je niet nodig, zijn niet van heel goede kwaliteit en zijn waarschijnlijk in China gemaakt onder niet al te beste arbeidsomstandigheden. Bedenk je dus vooral bij iedere aankoop: Hoe graag wil ik dit en is er een duurzamer alternatief?

jessica-to-oto-o-706958-unsplash.jpg

RUIM JE ROMMEL OP

Het ligt misschien heel erg voor de hand, maar op vakantie zijn we nu eenmaal allemaal wat makkelijker. Toch kan het geen kwaad om steeds even achterom te kijken. Neem altijd een tasje mee waar je afval in mee kunt nemen. Ga je naar het strand? Neem dan een biologisch afbreekbare vuilniszak mee en doe er minimaal 10 stuks afval in, ook al is het niet van jou. Alles wat je van het strand opruimt, zal niet weer in zee belanden. Weer een vis of vogel gered!

Hopelijk heb je iets aan deze tips voor een duurzame vakantie. Hoe ga jij duurzaam op vakantie Meer lezen over hoe ik zo duurzaam mogelijk probeer te leven met mijn gezin? Volg mij dan op Instagram @mirjam_hart en bezoek mijn blog Een Goed Verhaal!  

Liefs, Mirjam

3 Reacties

    • JOOZ

      Hallo Evey! Stel je gaat met de auto, caravan, camper of fiets op vakantie – honderd keer beter dan met het vliegtuig – dan kun je altijd je eigen “voorraadje” meenemen (het liefst zo duurzaam en plasticloos verpakt) dat kunnen bijvoorbeeld een aantal basis dingen zijn die je vervolgens niet meer op de plaats van bestemming hoeft aan te schaffen. Hierdoor verminder je al je plastic gebruik en ben je bewuster bezig!

  • Margreet

    Auto en camper zijn ook milieuonvriendelijk. En op de fiets kun je niet heel veel meenemen. In trein ook niet.
    Ik ga af en toe in een hotel. Voel ik me niet schuldig over.ik vlieg nooit heb geen auto eet geen vlees..wat ook heel milieu onvriendelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: