Mindfulness

Mindfulness // Waarom momenten voor jezelf belangrijk zijn

Het vinden van rust kan behoorlijk lastig zijn, vooral nu we 24/7 druk zijn met ons werk of sociale leven dat “perfect” moet lijken en zijn. Het is een zoektocht naar ontspanning of een adempauze. Even niet meer online, niet meer hoeven reageren, gewoon observeren: kijken, luisteren en voelen.

Tegenwoordig heeft het een hele fancy naam gekregen: MINDFULNESS. Dat klinkt misschien heel zweverig, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Het draait om bewust leven in het hier en nu (carpe diem). Laat het verleden en de toekomst los en stop met piekeren, dat heeft namelijk toch geen zin en is zonde van je tijd en energie.

RUIMTE OM NA TE DENKEN (EN LOS TE LATEN)

Om tot jezelf te kunnen komen, is het belangrijk dat je jezelf ook de ruimte geeft om te ontspannen. Dit kan door middel van meditatie, maar als dat niet bij je past, kun je ook een lange wandeling maken of gewoon even in de tuin gaan zitten en genieten van de zon. Sta stil bij het moment, bij de gedachten die door je hoofd heen gaan en observeer ze alsof je een toeschouwer bent. Vaak laten we ons meeslepen of dwalen we af door onze – drukke – gedachten, probeer daar bewust van te worden en blijf in het hier in nu. Adem in en adem uit. Focus je op je ademhaling, je gevoel en je omgeving en laat het vervolgens los. Het is er, maar het heeft geen invloed op je.

LEKKER OFFLINE

We staan altijd aan en er is eigenlijk geen moment waarop we niet bereikbaar zijn. We moeten snel kunnen reageren op een mail, een gemist telefoontje of een bericht van onze baas. Onze telefoon uitzetten lijkt onmogelijk. Maar is dat wel echt zo of hebben wij dat beeld zelf gecreëerd? Ik denk vooral dat laatste. We denken slechts dat onze telefoon/laptop/Ipad uitzetten onmogelijk is, maar in werkelijkheid hoeven we slechts op de turn off button te drukken (zo simpel is het). Dus wanneer je jezelf een moment van rust gunt, is het belangrijk om ook echt even in die “ruststand” te komen. Je kunt niet ontspannen als je continue wordt herinnerd aan je werk, bijvoorbeeld door de nooit ophoudende stroom van bliepjes en plinggeluiden. Hem op stil zetten heeft geen zin, want geloof me, dan ga je er nog steeds af en toe op kijken. Dus zet hem helemaal uit, al is het voor tien minuten.

ADEMPAUZE

Een moment voor jezelf kun je zien als een korte adempauze, even niet meer bezig met je werk, je studie of sociale leven. Het is echt een moment van rust, waarin je niets hoeft en je je nergens zorgen over hoeft te maken. Laat alles los. Om in de “mood” te komen kun je bijvoorbeeld je relaxoutfit aantrekken. Haal een joggingbroek uit de kast en trek je favoriete trui aan: heerlijk! Doe dan ook echt iets rustgevends, zet een kop thee, ga een aflevering kijken van die netflix serie die je al zolang wilt zien of sluit voor een halfuurtje je ogen voor een #powernap. Deze momenten zijn onwijs belangrijk, juist omdat de scheidslijn tussen werk en ontspanning tegenwoordig steeds vager lijkt te worden. We worden dag in dag uit geconfronteerd met informatie, wat een constante stressreactie in ons lichaam creëert. Dit is niet alleen doodvermoeiend, maar ook slecht voor ons. Dus luister naar je lichaam, je hoofd en je gevoel en geef jezelf een adempauze waarin je even tot rust kan komen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: