Mindfulness

Mindfulness // Waarom je naar je intuïtie moet luisteren

Ik ben het type mens dat in het weekend graag een joggingbroek aantrekt en op de bank gaat hangen om lekker films en series te kijken. Even helemaal nergens over nadenken en ontspannen. Soms bestaat zo’n niks-doen-dag uit Pretty Little Liars en The Vampire Diaries, maar op andere momenten kijk ik toch liever een interessante documentaire, daar leer ik namelijk ook nog echt wat van (wel zo fijn). Deze keer keek ik: Innsaei, The Power of Intuition.

WE ZIJN VERVREEMD VAN WAT HET BETEKENT OM MENS TE ZIJN

“Tegenwoordig is er teveel “lawaai” van de wereld om ons heen, waardoor we niet langer in staat zijn om onze innerlijke wereld te verstaan”, vertelt Malidoma Somé in deze bijzondere documentaire. We begrijpen onze intuïtie niet meer, wat de schuld is van alle invloeden van buitenaf. Het continue aan staan, heeft zo zijn gevolgen. Want heb jij nog weleens het gevoel dat je verbonden bent met de natuur? Dat je leven volledig in balans is? Persoonlijk heb ik dat gevoel niet altijd.

WAT IS INNSAEI?

Innsaei is een oud woord dat in de IJslandse taal staat voor verschillende dingen. Eén van die betekenissen is: intuïtie en ‘the sea within‘ – verbondenheid met de natuur – maar ook ‘to sea within‘, wat te maken heeft met zelfreflectie en bewustzijn en tot slot ‘to see from the inside out’. Het draait dus allemaal om ons innerlijk en die is continue in beweging. Wij veranderen namelijk door de dingen die we meemaken in ons leven, dat kunnen zowel positieve als negatieve ervaringen zijn.

Door middel van mindfulness en contact met de natuur kun je dichterbij je innerlijke zelf komen en worden de keuzes die je maakt minder beïnvloed door de ‘buitenwereld’. Dit is belangrijk omdat we volgens de documentaire onze intuïtie een beetje kwijt zijn, onze wijsheid wordt vervangen door kennis en informatie. We zijn te rationeel, waardoor we niet langer vrij kunnen denken en dingen kunnen bewonderen. Dat terwijl intuïtie echt onmisbaar is!

Gelukkig is er ook een manier om onze “innerlijke zelf” weer terug te krijgen. We moeten ons bijvoorbeeld niet meer afsluiten voor wat we zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Juist door bewust dingen te beleven zijn we in staat om ons leven weer in balans te brengen.

We kunnen ons leven niet veranderen als we altijd dezelfde dingen blijven doen die we kennen en leuk vinden. Want als we dat doen, zal het vaste patroon zich gewoon keer op keer blijven herhalen, zonder dat we er iets van leren. In plaats daarvan moeten we het avontuur aangaan, dingen doen die we niet leuk vinden of die we in eerste instantie niet durven. “Wees niet bang om te falen, want failure is belangrijk in ons leven” zegt Marina Abramovic, die ons leert dat we open moeten staan voor het onbekende.

Innsaei is te bekijken op Netflix en is een hele inspirerende en leerzame documentaire waar we echt iets aan hebben. Zeker een aanrader dus!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: