Mindfulness

Mindfulness // Deze boeddhistische wijsheden zullen je leven veranderen

Godsdienst wordt met de dag minder populair, toch geloven we tegenwoordig allemaal wel ergens in. Zelfs één op de vijf Nederlanders geeft aan spiritueel te zijn! Maar waar bestaat die “spiritualiteit” dan uit? Als ik naar mezelf kijk merk ik dat ik vaker mediteer dan ooit tevoren en steeds meer interesse toon in elementen van verschillende religieuze stromingen, waarbij het boeddhisme mijn favoriet is. Waarom? Omdat het vooral draait om persoonlijke spiritualiteit in plaats van het geloven in een God, de voorschriften kunnen je helpen om een beter mens te worden en dat vind ik een erg mooie gedachte. Deze boeddhistische wijsheden zijn life-changing.

“All that we are is the result of what we have thought. The mind is everything. What we think we become” – Buddha

#1. Leef in het heden
Leef in het hier en nu, denk dus niet continue terug aan het verleden en verlang niet te veel naar de toekomst. Geluk is namelijk alleen te vinden in het heden, leef dus ook bewust in het moment en doe de dingen met je volledige aandacht. Door dit te doen zul je meer vreugde ervaren in je dagelijkse bezigheden.

#2. Het veranderen van de wereld begint bij jezelf
Denken dat iets ‘geen zin heeft’ is volgens het boeddhisme onzin. De wereld verbeteren begint namelijk bij jezelf en zolang je jezelf niet kunt helpen, kun je ook niet iemand anders helpen. Volgens boeddhisten zijn we allemaal met elkaar verbonden en door jezelf te helpen heb je een positief effect op de rest van de wereld.

#3. Alles is veranderlijk
Boeddhisten zeggen dat als je alles wat zich in je hoofd afspeelt kunt loslaten, je meer vrijheid zult ervaren. Alles is veranderlijk en dit kan je soms pijn en verdriet doen wanneer je iets verliest waar je aan gehecht bent. Door je nergens aan te hechten, kun je ook niks verliezen en hierdoor zal het je dus ook geen pijn kunnen doen.

#4. Geven is nemen
In het boeddhisme draait het niet om ontvangen, maar om geven. Hier is een speciaal woord voor, ‘dana’ wat geven betekent en gezien wordt als een belangrijke factor voor geluk. Door aandacht en liefde te geven aan anderen zul je uiteindelijk meer innerlijke vrede ervaren.

#5. Leef met compassie
Het boeddhisme leert ons dat compassie voor een ander begint bij compassie voor jezelf. Het is één van de meest vereerde kwaliteiten binnen de stroming en het betekent dat je jezelf de ruimte moet geven om te zijn wie je bent, met al je gedachten, emoties en verlangens.

#6. Leer je ego “uit” te zetten
Het ego probeert je ieder moment van de dag te beïnvloeden, het vertelt je dat je “dit” of “dat” bent en jij identificeert je vervolgens met het ego. Door te leren hoe je je ego “uit” kunt zetten – wat boeddhisten doen – kun je de dingen waarnemen vanuit een heel ander perspectief. Dit helpt je vervolgens om in contact te komen met de grond van je bestaan, je innerlijke “ik”.

#7. Omarm de dood
De dood is niet iets om te vermijden of te vrezen, het is juist belangrijk om de dood te omarmen. In de westerse samenleving praten we niet vaak over de dood, boeddhisten doen dit wel: tijdens speciale meditatiesessies stellen ze zich zelfs het hele proces van doodgaan voor, wat er voor zorgt dat je een diepgaande realisatie krijg over wat de dood precies is. Door dit te doen – en de dood te omarmen – krijg je meer waardering voor het leven en zul je bewuster worden van het feit hoe kostbaar het leven is.

#8. Eet bewust en wees dankbaar
Door aandacht te schenken aan het voedsel dat op je bord ligt, ontwikkel je een dieper gevoel van dankbaarheid.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: