Inspiratie

Zoektocht naar geluk // #1

DO WHAT MAKES YOUR OWN SOUL HAPPY

We zijn allemaal op zoek naar GELUK, geven ons leven kleur met zonnestralen en regenbogen, maar wat is “geluk”  eigenlijk en wat maakt ons echt gelukkig? Zelf ben ik er nog altijd niet helemaal over uit, het is zo’n levensvraag waar ik oneindig over kan mijmeren en dagdromen, zonder echt verder te komen of antwoorden te krijgen. Maar dat geeft niet, heerlijk toch? Om er op los te filosoferen wanneer je daar zin in hebt?

Waar ik me wel bewust van ben geworden, is dat ik mij – en dit is voor iedereen natuurlijk verschillend – enorm gelukkig kan voelen als ik mijn dag vul met sprankelmomentjes. Dat kunnen hele kleine dingen zijn, zoals intens genieten van een zelfgemaakte amandelmelk latte macchiato, even lekker met mijn ogen dicht naar muziek luisteren terwijl ik in de trein zit of een rondje wandelen met de hond.

Wanneer ik even in een chagrijnige of sombere bui ben, dan zorg ik ervoor dat ik zoveel mogelijk sprankelmomenten in-plan op mijn dag. Hierdoor krijg ik hernieuwde energie, voel ik me vrolijker, lichter en bewuster van alle dingen die om me heen gebeuren. En dat “bewuster leven” – mindfulness – is iets waar ik langzaam maar zeker heilig in ben gaan geloven. Niet alleen omdat het belangrijk is om te leven in het moment, af en toe aan jezelf te denken en te luisteren naar je gevoel, maar ook omdat het goed is voor de wereld om ons heen. Leven in het hier en nu, heeft mij echt heel erg goed gedaan.

JE BENT JE EIGEN LIFECOACH

Tijdens mijn (nog lang niet voltooide) zoektocht naar geluk, heb ik al een aantal dingen geleerd. Zo geloof ik niet (meer) in heel extreem en geobsedeerd je leven omgooien in de hoop dat je leven dan plotseling “beter” of “leuker” zal worden. Ik heb het geprobeerd – meerdere keren – maar of het heeft gewerkt? Nou, nee… Ik werd er alleen maar heel erg gestrest en ongelukkig van. De dingen die ik ontdekte, heb ik opgeschreven, hoewel dit nog lang niet alles is natuurlijk… Dit zijn de dingen die mij duidelijk werden:

  • Je kunt dingen beter in realistische stapjes doen (die dus echt haalbaar zijn);
  • Je hoofd heeft blijkbaar ook weleens rust nodig;
  • Het is helemaal niet erg om af en toe even niets te doen en op de bank te zitten;
  • Er zijn verschillende manieren waarop je je doel kunt bereiken: iedereen doet dingen anders en jij moet misschien gewoon je eigen manier vinden die voor jou werkt (en het maakt helemaal niets uit dat jij het op jouw manier doet);
  • Honderd dingen tegelijkertijd doen heeft geen zin, daardoor doe je namelijk alles maar half;
  • Vergeet niet om ook dingen te doen die leuk, ontspannend of doelloos zijn, niet heel je leven hoeft om dat ene doel te draaien (dus plan sprankelmomenten in);
  • Luister naar je lichaam, als je ziek bent dan ben je ziek.

Ik vind het zelf fantastisch om dingen te leren van anderen, om te luisteren naar ervaringen en te lezen over verschillende soorten levensstijlen die blijkbaar “werken”, maar wat als tip wil meegeven is: ga niet je hele leven omgooien in de hoop dat je dan direct een diepgaand geluk zult vinden. Want de kans is groot dat dat niet gaat lukken, niet meteen. Ik vergelijk het graag met het vinden van het juiste dieet: dat is ook enorm lastig en wat voor de één perfect werkt kan voor jou dramatisch uitpakken.

Dus in plaats van je hele leven te veranderen, kun je – naar mijn mening – beter luisteren naar je eigen lifecoach, de innerlijke “ik” die precies weet wat goed voor je is en waar je aan toe bent. Als je jezelf gaat dwingen om opeens twee keer per dag te mediteren, je plotseling drie keer per week naar de sportschool moet gaan en al je eten biologisch moet zijn, dan zul je waarschijnlijk al snel gaan merken dat je er steeds minder zin in hebt en dat je er vervolgens na één of twee weken al mee wilt stoppen. Goede voornemens zijn heel leuk en motiverend, maar zorg er wel voor dat ze realistisch blijven. Het is namelijk best een heel ding om je leven 1-2-3 te veranderen…

Wat voor mij persoonlijk heel goed werkt, is om van alles wat te “pakken”. Wat ik daarmee bedoel is dat je van alles wat probeert te leren en vervolgens gaat kijken naar wat er bij jou past. Dus wil je bewuster leven, afvallen, gezonder eten, vaker afspreken met vrienden of beginnen met mediteren? Bouw dit dan rustig op, doe de dingen stap voor stap (zodat je je leven langzaam aanpast in plaats van heel direct) en kijk waar jij je echt prettig bij voelt. De zoektocht naar je eigen geluk en de “perfecte” levensstijl is een proces, het duurt even, dus omarm het en zie het als iets moois.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: