Inspiratie

Wereldverbeteraar // Verminder, recycle en hergebruik plastic

Vroeger… Toen ik nog een schattig en onschuldig meisje was, wist ik – diep vanbinnen – al dat ik ooit wereldverbeteraar wilde worden. Naast avonturier, paardentrainster en beroemd actrice natuurlijk! Ik ging (heel af en toe) met mijn oma mee om vrijwilligerswerk te doen, voerde de geiten en konijnen in het dierenverblijf samen met mijn zusje en luisterde heel braaf wanneer we op school dingen leerden over de natuur.

Het waren de eerste voorzichtige stapjes richting de persoon die ik nu ben: iemand met een wilde en vrije gypsy soul en een echte nature lover! En die droom om “wereldverbeteraar” te worden heb ik nog steeds. Dat is ook direct de reden dat ik aan deze wereldverbeteraar-serie begin, waarbij ik in tien verschillende artikelen tips geef om de wereld een klein beetje mooier te maken. Het gaat over alles waar deze blog voor staat: mindfulness, duurzaamheid, een bewuste levensstijl, maar ook persoonlijke ontwikkelingen, struggles en sprankelmomentjes.

DE PLASTIC SOEP IN DE OCEAAN

In 2017 stond de hoeveelheid-aan-plastic-teller op 8,3 miljard ton. Zoveel was er geproduceerd sinds 1950. Dat is het gewicht van 822.000 Eiffeltorens, 25.000 Empire State Buildings, 80 miljoen blauwe vinvissen of 1 miljard olifanten. Bizar… Vooral als je vervolgens ook even stilstaat bij het feit dat maar een heel klein percentage daarvan gerecycled wordt en er ook nog eens een groot deel in de zee drijft.

De plastic soep vormt een steeds groter dreigement, zowel voor onze oceanen als de biodiversiteit. Want het angstaanjagende aan plastic is, dat het nooit helemaal zal afbreken, waardoor die hele kleine mini stukjes aan plastic onze oceanen en het ecosysteem blijven vervuilen. Ook kunnen er giftige stoffen uit de plastics vrijkomen die schadelijk (kunnen) zijn voor onze gezondheid. Dit giftige afval dringt namelijk onze voedselketen binnen, waardoor wij deze microplastics ook binnenkrijgen via ons voedsel!

Maar, gelukkig kunnen we hier met z’n allen iets aan doen, vandaag nog.

GEBRUIK MINDER PLASTIC

En minder plastic gebruiken, is helemaal niet moeilijk! Je kunt er vandaag nog mee beginnen door deze items niet langer te kopen:

#1. Weiger plastic wegwerptasjes: dit is heel erg makkelijk, neem gewoon standaard een herbruikbare biokatoenen of jutten tas mee of stop hem in je jaszak. Hierdoor heb je de wegwerptasjes niet meer nodig en kun je ze voortaan weigeren aan te nemen.

#2. Drink geen water uit plastic flesjes: kies in plaats daarvan voor kraanwater en gebruik je eigen herbruikbare drinkfles. Op je werk en thuis kun je gewoon uit een glas drinken natuurlijk. Er is ook nog een extra voordeel voor je portemonnee want bronwater is namelijk 500 tot 1.000 keer duurder dan kraanwater.

#3. Koop geen plastic rietjes: doordat rietjes zo klein en licht zijn komen ze niet vaak in de speciale afvalbakken voor plastic, hierdoor worden ze dus niet gerecycled. Hoewel rietjes maar een klein deel vormt van de totale hoeveelheid plastic in de zee, maakt hun kleine omvang ze tot gevaarlijke vervuilers. Zeedieren raken er namelijk in verstrikt en vissen eten ze op. Kun jij nou echt niet zonder rietjes, kies dan voor een herbruikbaar exemplaar van RVS.

#4. Gebruik geen wegwerpbestek: stop in plaats daarvan gewoon een normaal bestek  in je tas als je ergens wilt picknicken. Bestel je iets online? Vermeld dan dat je geen bestek nodig hebt.

#5. Kies voor een houten of bamboe tandenborstel: ze zien er niet alleen veel mooier uit, maar zijn ook nog eens beter voor het milieu (ga bijvoorbeeld voor een Humble Brush). In je leven gebruik je namelijk – gemiddeld – meer dan 100 tandenborstels: dat zijn dus meer dan 100 plastic items die er een eeuwigheid over doen om te verdwijnen.

#6. Coffee lover to go? Neem je eigen afsluitbare beker mee: je hebt tegenwoordige hele stijlvolle en mooie afsluitbare koffiebekers te koop van bijvoorbeeld Ecoffee Cup! Neem deze mee in je tas en vraag of ze hier je cappuccino, koffie of latte macchiato in willen doen, no big deal!

#7. Schaf wattenstaafjes af: je kunt toch veel beter met een licht vochtig washandje of een watje je oren schoonvegen, of reinig ze met speciale oorreinigers. Het schijnt namelijk toch dat het helemaal niet goed is om met zo’n staafje je oor schoon te maken.

#8. Ga voor 100% natuurlijke zeep die niet verpakt is in plastic: vaak zit handzeep of douchegel in een plastic pompje of fles. Jammer is dat, maar gelukkig zijn er steeds vaker navulverpakkingen. Wil je nog milieubewuster bezig zijn, ga dan voor een 100% natuurlijke zeep, het liefst ook fairtrade en handgemaakt.

OMARM JE INNERLIJKE WERELDVERBETERAAR

Kies voor herbruikbare alternatieven en koop niet langer plastic wegwerpspul. Recycle plastic als dat mogelijk is en lever plastic in in de daarvoor bestemde containers of gescheiden via de vuilnisophaaldienst. Het is echt niet onmogelijk om minder plastic te gaan gebruiken, dus omarm die innerlijke wereldverbeteraar in je en help de wereld een beetje mooier te maken!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: