Inspiratie

Waarom je altijd je hart moet volgen (en waarom niet)

AND SO, SHE DECIDED TO START LIVING THE LIFE SHE’D IMAGINED

We zijn tegenwoordig gigantisch ons best aan het doen om “leuk” gevonden te worden door de buitenwereld. We plaatsen perfecte selfies op onze socials, laten de wereld weten wat voor gave baan we hebben of hoe geweldig dat ene restaurantje wel niet was, waar we met die, die en die zaten. En dat geeft helemaal niets! Heerlijk, om met iedereen te delen dat het zo FANTASTISCH met ons gaat? Toch?

‘Volg je hart!’ Het is een uitspraak die we allemaal weleens gebruiken als advies, tip of gewoon om even “wijs” over te komen. En ons hart volgen? Dat doen we allemaal! We denken groot-groter-grootst – wat ondertussen de hele dag door wordt gestimuleerd op social media – en al het kleine wordt vergeten of genegeerd. Ons hart draagt ons op om te gaan voor die toffe baan in het buitenland, om te wonen in een bizar groot huis (het liefst aan het strand) en een mega dure auto te kopen. We moeten honderden vrienden hebben, naar alle hotspots gaan in de grote steden en ondertussen ook nog mooie foto’s maken terwijl we dat aan het doen zijn. Want hé, de rest van de wereld moet natuurlijk wel weten hoe goed we het voor elkaar hebben!

Wat we niet altijd doorhebben, is dat ons hart enorm wordt beïnvloed door ons hoofd en dat ons hoofd in de tussentijd wordt gemanipuleerd door die “fantastische buitenwereld”, die we 24/7 in ons gezicht krijgen gedrukt wanneer we door onze Instagram-, Facebook-, Snapchat- en Twitterfeed scrollen.

LUISTEREN WIJ WEL NAAR ONS HART?

Dus… Misschien is het goed om ons af te vragen of wij nog wel echt naar ons hart luisteren, of dat we luisteren naar wat we te zien krijgen op social media. Wat vinden we nou echt belangrijk? En wat willen we echt in ons leven? Daar over nadenken en even stilstaan bij ons werkelijke gevoel, betekent niet dat we niet meer voor dat huis, die auto of al die vrienden kunnen gaan, integendeel! Wat het wel betekent, is dat we stoppen met het “materialistisch denken” en dat we ons geluk aan iets anders gaan linken. We zijn echt niet alleen gelukkig als we dat bereikt hebben, of als we op dat punt in ons leven staan. Laten we nu stoppen met het focussen op dat perfecte ideaalbeeld, want in de werkelijkheid zal het toch alleen maar tegenvallen: er is namelijk altijd meer-meer-meer of een nog betere toekomst die op ons wacht. We zijn zoveel bezig met bedenken wie we willen zijn, dat we de persoon die we al zijn helemaal vergeten. En die persoon is ook fantastisch, echt!

PERFECT BESTAAT NIET

Wat voor mij op dit moment heel goed werkt, is vasthouden aan “perfect bestaat niet”. Wij mensen zijn namelijk niet ontworpen om perfect te zijn, wij horen fouten te maken, om te klungelen en niet te weten wat we willen. Dus omarm dat, accepteer dat streven naar perfectie zinloos is (waar ik zelf ook moeite mee heb hoor) en luister naar je echte gevoel. Op die manier blijven we ons bewust van dit moment, van deze dag en al die schitterende dingetjes die een glimlach op ons gezicht weten te toveren. Dat kan lastig zijn – of een hele strijd zelfs – maar uiteindelijk (en ik weet dit bijna 100% zeker) zal het ons meer geluk bezorgen.

OP ZOEK NAAR DE INNERLIJKE ZELF

Mijn advies? Neem eens lekker de tijd voor jezelf, ga buiten in het zonnetje een boek lezen of blader onbezorgd door een tijdschrift. Zet een kop thee (of maak een heerlijke cappuccino voor jezelf) en besef even hoe verrukkelijk het is om zo doelloos bezig te zijn met iets. Die kleine momenten, helpen mij altijd wanneer ik op zoek ga naar mijn innerlijke zelf: de persoon die ik echt ben, niet de perfecte persoon die ik wil laten zien. Die innerlijke jij, is de beste adviseur die je je maar kunt wensen. Zij (of hij) weet waar je echt behoefte aan hebt, wat je diepgaande wensen zijn en welke dromen zijn verweven met je gedachten. Dus luister naar die persoon, of dat nou een zweverige hippie, een realistische moeder, een wilde avonturier of een flirterig feestbeest is (of misschien herken jij jezelf wel in meerdere versies van één “zelf”).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: