Inspiratie

“Minimalism” de netflix docu over wat echt belangrijk is

Deze week begon ik met de documentaire Minimalism, een documentaire “about the important things” over Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, ook wel bekend als The Minimalists. Het inspireerde me, zette me tot nadenken en bleef nog een lange tijd door mijn hoofd spoken.

Minimalisme gaat over wat echt belangrijk is in je leven en het loslaten van dingen die je niet gelukkig maken. En zoals Joshua Becker het zegt in zijn boek ‘The More of Less‘:

Minimalism: the intentional promotion of the things we most value and the removal of anything that distracts us from them

Het betekent dat we dat bevorderen waar we de meeste waarde aan hechten en datgene verwijderen wat ons daarvan weerhoudt. Joshua en The Minimalists hebben in mijn ogen zeker gelijk. We zijn altijd op zoek naar dingen om te kopen, dingen waar we – volgens onszelf – gelukkig van gaan worden, spullen waardoor we eindelijk tevreden kunnen zijn met ons leven. Maar in werkelijkheid maakt die eeuwige zoektocht naar meer-meer-meer ons alleen maar ongelukkig.

Door deze documentaire ben ik me erg bewust geworden van mijn eigen gedrag, vooral over het feit dat ik zelf ook veel onzinnige dingen koop en bezit. Een aantal maanden geleden begon ik al met mijn opruim-mania, waar ik nu graag mee verder wil gaan. Dingen weggooien kan namelijk enorm bevrijdend zijn! Het geeft rust en ruimte, zowel in je woning als in je hoofd. Ik kan weer ademen als alles is opgeruimd, een verrassend verslavend gevoel.

Less is echt more, want als je minder hebt is er ook minder troep en rotzooi. Het past bij mijn grote droom om ooit te leven in een hippiebus – al is het maar voor een jaar – en de wereld rond te trekken. De innerlijke “blote-voeten-zigeunerin” danst al vrolijk bij de gedachte van vrijheid. Mijn gypsy soul wil het liefst alles bij het vuilnis zetten, verkopen of weggeven. Zo min mogelijk spullen en zo min mogelijk verplichtingen. Wat heerlijk zou dat zijn, om zo ongebonden te leven. Dat is ook precies de reden dat ik me zo kan vinden in minimalisme, ik herken er dat deel van mezelf in dat verlangt naar ruimte om te ademhalen.

Minimalism: A Documentary About the Important Things toont schokkende beelden over mensen die elkaar praktisch verdrukken en over elkaar struikelen op Black Friday. Het laat zien dat we de controle over ons eigen koopgedrag verloren zijn en dat het tijd is om deze “madness” voor eens en altijd te stoppen. De documentaire is een aanrader en een ware eyeopener. Ik hoop dat het jullie ook net zo zal inspireren!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: