Inspiratie,  Mindfulness

Lekker ‘ontspullen’ met de KonMari-methode

Opruimen is mijn nieuwe verslaving geworden. Niet zozeer omdat het mijn passie of hobby is, maar omdat het me zo’n fijn gevoel geeft. Opruimen is echt een bezigheid waar je “zen” van kunt worden. ‘Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd‘, is tenslotte niet voor niets bedacht, of een grappig zinnetje voor op een tegeltje in de wc, het is ook echt waar. Want sinds ik ben begonnen met opruimen en weggooien, voel ik me lekkerder in mijn vel, rustiger in mijn – chaotische – hoofd en ervaar ik meer vrijheid.

Die opruimverslaving is begonnen met het boek Opgeruimd! van Marie Kondo, waarin ze haar opruim-tactiek beschrijft: de KonMari-methode. Deze methode draait om ‘ontspullen’, zoals ze dat zelf zo leuk noemt. Waar ik zo blij mee ben, is dat het ook echt werkt. Tenminste, als je je best doet en zelf ook echt wil dat het werkt.

 

OPRUIMEN PER CATEGORIE

 

Als je gaat opruimen ben je soms geneigd om dit per kamer of ruimte te doen. Dus bijvoorbeeld eerst de keuken, dan de woonkamer en daarna de slaapkamer. Mari Kondo doet dit anders, zij zegt dat het beter is om per categorie op te ruimen. Dus als je begint met kleding, moet je denken aan de kleren in je kledingkast, de dingen in de wasmand en de items die je op je stoel (of de grond) gegooid hebt. Spullen liggen nooit op één plek of in één ruimte, ze zijn verspreid over meerdere kamers, dus ruim op per categorie. Als je dit volgens de KonMari-methode wilt doen, dan wordt aageraden om te beginnen met kleding, dan boeken, dan papierwerk, vervolgens ‘komino’ (de Japanse term voor diversen) en als laatste de dingen van sentimentele waarde.

 

GOOI HET OP DE GROND

 

Wil je je kledingkast of boekenkast opruimen? Trek er dan niet her en der iets uit, maar gooi alles in één keer op de grond. Wanneer je alles op de grond gedumpt hebt, ga je pas dingen per stuk bekijken en beslissen wat je ermee gaat doen. Op deze manier ruim je namelijk alles op en niet slechts een paar dingetjes. Hierdoor sta je bewuster stil bij de dingen die je hebt en volgens Mari is dit erg belangrijk.

 

HET MOET JE GELUK BRENGEN

 

Dit is zo’n beetje het allerbelangrijkste van de hele KonMari-methode. Alles wat je bezit en wat in je huis staat, moet je vreugde brengen. Oftewel: ‘it has to spark joy.’ Je kunt ontdekken wat jou echt gelukkig maakt, door je spullen door je handen te laten glijden. Vraag jezelf bij alles af of het je blij maakt. Is dit niet het geval? Gooi het dan weg. Niet treuzelen en ergens anders verstoppen of opbergen, gewoon weggooien. Het zal verslavend gaan werken, geloof me!

 

HEB GEEN GENADE

 

Bij opruimen is één ding enorm belangrijk en dat is streng voor jezelf en voor je spullen zijn! Heb geen genade en bedenk geen smoesjes. ‘Ooit ga ik dit dragen’ is een taboe, dus – hup-hup – weg ermee. Niet nog even wachten? Nee. Dit is het moment om weg te gooien.

 

BYE-BYE PAPIERBENDE

 

Mijn opa heeft een kantoor vol met mappen. Overal waar je kijkt zie je wel één liggen. De ene map is voor dit, de andere voor dat… Dat kan handig zijn. Maar volgens Marie moet ook dat allemaal weg. Dus bye-bye papierbende die bestaat uit bonnetjes, belastingaanslagen en rekenafschriften! Alles kan gewoon ingescand worden, verwerkt worden tot overzichtelijke documentjes, op je laptop. Het papier gaat de prullenbak in.

 

STOP MET DAT SENTIMENTELE GEDRAG

 

Zelf bewaar ik vaak van alles en nog wat, schriftjes waar ik verhalen in heb geschreven, tekeningen van toen ik klein was, kleine knuffeldiertjes (die allemaal in een doos zitten maar die ik blijkbaar toch niet zo gemakkelijk 1-2-3 weg kan gooien). En als ik erover nadenk, slaat het nergens op dat ik het allemaal bewaar. Eigenlijk is het gewoon zooi. Maakt het me echt iedere dag gelukkig? Nee! Dus: weg ermee. Als het je niet een gelukzalig gevoel geeft en je er niet echt meer blij van wordt, dan kun je het gewoon weggooien. Er kan dus veel meer weg dan je denkt, want veel dingen kunnen gewoon ingescand worden – denk aan foto’s, tekeningen en brieven – dus stop met dat sentimentele gedrag en ga lekker opruimen.

 

JE KUNT ALTIJD NOG MEER WEGGOOIEN

 

Je denkt nu misschien: ‘als ik dit allemaal gedaan heb, heb ik al heel wat weggegooid, dus wat kan er dan nog weg?’ Nou… nog een heleboel dus! Wat denk je van oplaadsnoeren waarvan je niet meer weet waarvoor ze zijn of schoenendozen en oude handleidingen. Zelfs cadeautjes die je eigenlijk verschrikkelijk vindt maar toch bewaard omdat je je anders zo ‘schuldig’ voelt: hup, weg doen of weggeven aan iemand anders die het wel leuk vindt. En wat denk je van die ‘komono’ – diversen – bende? Lades vol lege batterijen, rommeltjes en lege pennen, die kunnen ook allemaal weg!

 

OPRUIMEN IS NIET UIT HET ZICHT DOEN

 

Ikea, de Blokker en Xenos bieden allemaal hele handige mogelijkheden om dingen ‘op te ruimen’, ummhummhh, weg te stoppen bedoel ik. Marie Kondo haat dat, al die opbergoplossingen. Volgens haar zorgen al die plastic bakken, leuk uitziende en handige dozen en kastjes alleen maar voor nog meer rotzooi en troep. Want opruimen is niet uit het zicht doen, het is weg doen en weggooien!

 

MAAK ER IETS STANDAARDS VAN

 

Opruimen moet een nieuwe routine gaan worden. Net als opstaan, je aankleden, tandenpoetsen en ontbijten bijvoorbeeld. Niet iets wat je pas op het aller-aller-allerlaatste moment gaat doen. De truc is om het bij te houden, er iets ‘standaards’ van te maken. Ruim dus iedere dag op, ja, iedere dag… Op deze manier is je huis altijd netjes en een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Het geeft je rust en is heerlijk bevrijdend, geloof me!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: