Eten

Citroen risotto met tomaat en peterselie

Vreemd genoeg dacht ik altijd dat risotto maken ‘een heel gedoe’ was, maar dat is dus helemaal niet zo! Het is zelfs hartstikke makkelijk, als je maar een beetje geduld hebt.

INGREDIËNTEN

  • 3 tenen knoflook, uitgeperst
  • 2 el olijfolie
  • 200 gram kastanjechampignons, in grote stukken gesneden
  • 200 gram gesneden prei
  • 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 4 tomaten
  • 350 gram risottorijst
  • 1 citroen
  • 50 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 75 gram boter
  • 1 liter hete groentebouillon
  • Zout en versgemalen peper

ZO MAAK JE HET

  1. Fruit de knoflook ongeveer 1 minuut in de olijfolie
  2. Voeg de prei en kastanjechampignons toe en breng het op smaak met de zout en peper
  3. Bak het geheel 10 minuten op middelmatig vuur tot de prei een beetje zacht is
  4. Schep de groenten uit de pan en zet het even apart
  5. Smelt 25 gram van de boter in de pan en bak hierin de ui in 5 minuten zacht
  6. Voeg de rijst toe en bak het 1 minuut mee tot de korrels glazig zijn
  7. Schep een soeplepel bouillon bij de rijst en laat het al roerend pruttelen tot het vocht is opgenomen door de rijst
  8. Schep opnieuw een lepel bouillon in de pan en blijf dit herhalen tot de rijst beetgaar is, dit duurt waarschijnlijk ongeveer 25 minuten
  9. Let op dat de rijst niet te plakkerig wordt
  10. Doe wat olijfolie in een grillpan
  11. Grill de tomaten net lang genoeg zodat ze warm zijn
  12. Draai het vuur uit
  13. Rasp ondertussen de schil van de citroen dun af en pers de citroen uit
  14. Voeg vlak voor het opdienen de prei, de kastanjechampignons en de rest van de boter toe aan de rijst
  15. Roer het citroenraspsel en -sap erdoor, samen met de Parmezaanse kaas en het grootste deel van de fijngehakte peterselie
  16. Breng het op smaak met peper en zout en garneer de risotto met de rest van de kruiden en de gegrillde tomaten

 

En? Het valt mee toch – qua moeilijkheid – risotto maken is heus geen hogere wiskunde (tenzij je haast hebt, dan mislukt het misschien). Het is belangrijk om telkens de bouillon beetje bij beetje te blijven toevoegen en goed te blijven roeren, dan komt alles goed. En zorg ervoor dat je lekkere verse ingrediënten gebruikt: dat is niet alleen gezonder, maar ook veel lekkerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: